Dutch

Agenda

Lees meer ....
Kunst
Nu te zien

Winterintermezzo: Helden op de Stelling

 

21 januari – 26 februari 2017

Fotoportretten door Geert Snoeijer

Wat als de 19de eeuwse bedenkers van de Stelling van Amsterdam in de toekomst hadden kunnen kijken?

Weliswaar werd hun beroemde militaire plan ingehaald door de uitvinding van het vliegtuig, maar anno 2017 staan de forten er absoluut niet werkeloos bij. Onbedoeld werden ze onze beschermengelen tegen onbeteugelde verstedelijking: inspiratiebronnen en toevluchtsoorden voor ambachtslieden, ondernemers en kunstenaars. In de periferie van het hectische Amsterdam realiseerden deze bijzondere mensen hun unieke initiatieven achter de metersdikke fortmuren, in het weidse veld.

Afgelopen zomer portretteerde fotograaf Geert Snoeijer (IJsselmuiden, 1968) een aantal opmerkelijke forthelden, geïnspireerd door hun verhalen: achter de ondoordringbare muren van Fort Zuidwijkermeer rijpen de kwaliteitskazen van René en Latif van Bourgondisch Lifestyle, terwijl ondernemer Frank Bart van Fort Resort Beemster zich bij de ontwikkeling van zijn wellness-resort liet leiden door het credo ‘stoer, sober en chic.’ Ook de ‘meisjes’ van imker Ben Scharp trotseren de straffe winden op hun aanvliegroute pal naast de landingsbanen van Schiphol: onvermoeibaar leveren de werkbijen hun delicatessen voor de bezoekers van kunst- en erfgoedcentrum Fort bij Vijfhuizen. Culinair genieten kan bij Brian Boswijk: zijn Vuurtoreneiland groeide uit tot een begrip in hip Amsterdam. En achter de muren van Gedenkfort Nigtevecht wakkeren kaarsvlammen voor veel te vroeg gestorven baby’s en kinderen. Fort bij Spijkerboor werd symbool voor het leven zélf: pacifist Klaas Vonk werd hier gedetineerd omdat hij weigerde te moorden in Nederlands-Indië.

Helden op de Stelling wordt voor het eerst volledig gepresenteerd door Fort bij Vijfhuizen en reist daarna langs diverse locaties van de Stelling van Amsterdam. Ben Scharp, de bijenimker van Fort bij Vijfhuizen, is één van de geportretteerde helden. Gefascineerd door de verhalen van de internationaal beroemde verdedigingslinie, bezocht fotograaf Geert Snoeijer een aantal markante locaties zoals ‘Kunstfort’ bij Vijfhuizen, Fort Resort Beemster en Vuurtoreneiland. Snoeijer: ‘Ik ontdekte iets prachtigs: de forten van de Stelling zijn de onverzettelijke bewakers van de hoognodige onthaasting en het moderne ambacht.’

Helden op de Stelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland.

 

In januari en februari houdt Fort bij Vijfhuizen een winterpauze. Het tentoonstellingsprogramma gaat in maart weer van start. Als intermezzo wordt de bijzondere portretserie Helden op de Stelling door fotograaf Geert Snoeijer getoond in de Genieloods.

 

U vindt de Genieloods direct naast het Forteiland, aan de andere zijde van de dijk. Aangepaste openingstijden t/m 26 februari 2017: maandag, dinsdag, woensdag 10:00 – 17:00 en in het weekend 13:00 – 17:00 voor de tentoonstelling Helden op de Stelling in de Genieloods. Het fortterrein is zoals gewoonlijk dagelijks geopend van 09:00 – 17:00.

 

Foto: Imker Ben Scharp op het eiland van Fort bij Vijfhuizen © Geert Snoeijer